ГКПП с Гърция край село Славеево

За да стигнете от Свиленград до Ивайловград (и двата града са в област Хасково) най-прекият, бърз и удобен път е през Гърция. Ако пътувате по АМ Марица или сте някъде на север от нея и трябва да отидете до Ивайловград по-добре си носете личните карти и паспортите на децата, евентуално Зелената карта и талона на колата.

След ГКПП Капитан Петко войвода първата отправна точка е Орменион (Орменио). От там се изоставя пътя за Александрополис и се поема към Петрота, Пенталофос, Комара и Кипринос. След 3-4 километра е ГКПП Ивайловград при село Славеево. Или общо някъде около 40 километра. Така се избягва лъкатушещия планински път в България през Малко градище, Дъбовец, Камилски дол - 70 км.  Дори и да сте все още в Любимец може би през Свиленгад и Кипринос ще пристигнете по-бързо отколкото през Лозен и Камилски Дол.

Маршрут Любимец - Свиленград - Ивайловград през Гърция

Но пътят през Гърция е за делови и бързащи хора. Не че в гръцката част няма какво да се види, но пътят в България покрай язовир "Ивайловград" е изключително живописен. Хубаво е да се премине. Не е натоварен, може да се каже, че е поддържан, но все пак е планински път с много завои, изкачвания и спускания.

Язовир Ивайловград
Язовир Ивайловград, малко след Камилски дол

продавам нива харманли