Най-старото маслодайно растение в България - сусамът - се  отглежда в Ивайловградския край на Източните Родопи от незапомнени времена. При неговото смилане в камменни мелници (такива има в Ивайловград и с. Бориславци) се произвежда тахан. Разбъркайте тахана с мед и ще получите вкусен и здравословен родопски течен шоколад!

Възражда се и отглеждането на лимец (вид пшеница). Характеризира се с нисък добив, но високо съдържание на протеини и  редица лечебни свойства. Опитайте хляб от лимец в с. Рабово южно от Стамболово, на брега на Арда.

Село Стамболово
Село Стамболово

Отглеждането на тютюн е все още на почит сред много домакинства. Силните години (от 1950 до 1980 г.) доведоха неколкократно увеличение на площите с ориенталски тютюн. Днес спада в търсенето и постоянно намалящите субсидии са проблеми, на които трудно ще се намери решение.

Поради това местното население постепенно се преориентира към отглеждането на плодове, зеленчуци и ядкови насаждения. В район Кирково например произвеждат едни от най-качествените червени чушки на българския пазар. В Ивайловградския район са най-вкусните орехи, бадеми и лешници.

Друга алтернатива е биоземеделието. Все повече фермери ориентират производството си към биологично.